Wednesday, January 14, 2009

UMAI..makanan tradisi Sarawak..

Kali ni aku ada special entry iaitu berkaitan makanan tradisi, makanan terfamous di Sarawak, mmg hanya terdapat di Sarawak iaitu UMAI, ikan fresh yg direndam dgn jus limau, bawang and cili..dlm bahasa Melayu-Sarawak, kitorg pronounce as U-MEI..hehe..Xsilap akulah, umai ni makanan yg berasal dari kaum Melanau iaitu asal usul aku..haha..tp kat Sarawak seperti biasa, setiap kaum familiar dgn makanan kaum lain termasuklah umai ni..so semua kaum especially Melayu and Melanau tau mcmne nak buat umai ni..

Kat sini, aku cerita skitlah penyediaan umai ni..bahan utama ialah ikan segar (actually ada ikan yg paling sesuai tp aku xtau ikan apa..tenggiri xsilap aku). Hanya isi ikan digunakan & makesure tulang xde..tp sumtimes tulang2 halus tu biasalah..Lepas tu isi ni akan dipotong kecil2..lepas tu kita akan tumbukkan bawang merah, bawang putih, cili..Gaulkan bahan2 yg ditumbuk ni dgn hirisan ikan..Selepas tu, kita masukkan jus limau kasturi 7 gaul smp sebati..Utk step terakhir, masukkan hirisan bawang besar & sedikit halia and kulit limau, jgn lupa sedikit garam utk perasa..Sekian saje..actually xsemua org suka mkn umai ni sbb mungkin penggunaan ikan segar..tp setelah bercampur dgn asid dr limau aku rasa ikan tu dah "masak" & sdap utk di makan...yummy...


Umai yg dibuat oleh mak aku..

7 comments:

aurelia said...

SENN,something isnt right there.btw,sy pun org melanau jgak.one fact that i wish to correct here is ikan segar yang digunakan.it's not ikan tenggiri actually;it's ikan perang.slain itu,ikan bawal juga blh dpakai,tp biasanya ikan bawal dipakai untuk umai jenis 'umai jap' (umai celup).btw,nice 2 knw u :)

Anonymous said...

sy pun org melanau gak......pada sy kenapa umai 2 tak di perluaskan lagi....setakat ni sy dh makan byk jenis umai....udang segar pun boleh dijadikan umai gak......

Anonymous said...

sy pun org melanau gak......pada sy kenapa umai 2 tak di perluaskan lagi....setakat ni sy dh makan byk jenis umai....udang segar pun boleh dijadikan umai gak......

mhana18108 said...

Hi Senn...thanks coz sharing resipi umai ni...walaupun sy bkn org Srwk..tp sy teringin cuba buat n makan..coz adik ipar sy kte sdp..Lg2 org Islam skrg tgh berpuasa..bes jg kalau di makan waktu berbuka puasa..thanks again..

Senn said...

xsangka plak ramai yg komen entry UMAI ni...hehe..terima kasih anda semua di terima & thanx sbb sudi membaca my blog..hehe..abt ikan, not really sure wat type of ikan..apa2 pun boleh kot.. : )

midya said...

Senn.. xda ka anything ttg manok cili kering, celorot, n tumpi?

Senn said...

sik reti gilak nak komen abt food lebih2 lagi makanan tradisional, kelak salah resipi..hehe..actually sbnrnya try nk letak food yg mmg xda kat KL tok mcm tumpi & selorot...maybe next time..tanya mak lok mcmne buat..hehe..thanx for idea..