Monday, May 12, 2008

Syurga Membeli-belah...Bandung & Jakarta

Tarikh: 7-11 Mei 2008
Lokasi: Bandung & Jakarta, Indonesia
Member: Senn, Rizal, Ateen, Nurrin & Shifa

Day 1 (Rabu, 7 Mei 2008)
Hari yg ditunggu2 selama 3 bulan akhirnya tiba..Hari ni kitorg akan ke Indonesia..Apsal 3 bulan??Sbb kitorg dah beli tiket AirAsia since end of January lagi..ni tiket free AirAsia,just byr tax RM187 je pergi blk. Actually M patutnye join sekali tetapi last minit dia ada fly plak pada tarikh yg sama, so tiket dia burn. Kitorg sampai LCCT around 10am, flight ke Bandung jam 1135am..Actually ni adalah 1st time aku naik AirAsia kat LCCT sbb sebelum ni aku just hntr org je ke LCCT, naik flight semua kat KLIA..Tepat jam 1135am flight pun berlepas (nasib baik x delay). 1240pm (waktu Indonesia, 1 jam lambat dr Msia) kitorg pun sampai kat airport Bandara Husein Sastranegara Bandung. Lepas ambik beg semua, kitorg naik teksi ke Wisma Graha Yudha Kesatria, tmpt tinggal kitrog kat Bandung. Lepas je letak brg semua, xpdc utk bershopping pun bermula..Kitorg naik Angkutan Kota (angkot) yg merupakan transport awam utama di Bandung. 1st destinasi kitorg ialah Jalan Gado. Kat sini byk gile Factory Outlet, semua jenama ada..Yg penting kena pandai pilih & carik. If bernasib baik, jumpalah baju/sluar yg menarik & murah..Murah gile sbnrnya...harga seluar/baju aku beli around RM10-RM30 je dr pelbagai jenama terkenal. Make sure kena pilih yg ori sbb byk gak yg x ori..hehe..

Lepas selesai shopping, lunch and minum petang kat Jln Gado, kitorg naik angkot ke Paris Van Java plak..Org kat kedai minum tu ckp kena naik 2 kali angkot tp kitorg naik 4 kali angkot utk smp ke situ..Actually kitorg telah ditipu oleh org angkot tu, sabar jelah..nasib baik tambang je Rp1000 (RM0.35) je. Yg penting smp..Actually byk cerita kelakar masa naik angkot 4 kali ni, tp nak cerita susah plak..hehe..Tp mmg puas hati smp Paris Van Java ni, shopping mall yg besar dgn design yg sungguh menarik..Kat sini lama jugak kitorg lepak, g Nike, Adidas, Sogo, kedai gambar, kedai kasut yg semuanye lagi murah dr Malaysia. Tp bukanlah murah sgt sbb ni bukan factory outlet maa..huhu..Last sekali kitorg lepak kat J.CO Donut, kat sini donut dia RM1.40 je satu. Then around 10pm, kitorg ambik teksi utk ke hotel..Dlm teksi kitorg decide utk cari hotel baru sbb ada benda yg tidak menyenangkan kat hotel skrg, lagipun kitrog nak kat central Bandung so senang utk kemana2. Last2 after servay 3 hotel, kitorg jumpa Hotel Kenangan, di tgh2 Bandung & harga lebih kurang dgn hotel skrg. Tp kitorg booking utk esok sbb nak checkin esok je.



Bandung Airport, Ngopi Doeloe @ Jalan Dago & Paris Van Java..

Day 2 (Khamis, 8 Mei 2008)
Awal2 pagi aku dah jumpa org hotel utk bgtau yg kitorg nak checkout & suruh dia panggilkan taxi. Actually kitorg panggil satu teksi je sbb hotel baru tu xdelah jauh sgt, so aku n Rizal jln kaki je awal2 pagi..Tp lepas sejam jln kaki kitorg sesat, patut ke kanan kitorg ke kiri..haha..mmg kelakar abis sbb ramai org dah kitorg tanya tp stil xjumpa2 gak hotel..Last2 yg perempuan (dah smp hotel) p sewa kreta (dgn driver sekali) & ambik kitorg kat simpang jln. Diorg sewa Avanza selama 12 jam utk bw kitorg pusing2 seluruh Bandung. 1st destinasi kitorg ialah Tangkuban Perahu, nearly 1 jam dr central Bandung. Tangkuban Perahu ni nak pergi ala2 mcm nak ke Cameron Highlands, jalan bengkang bengkok tp tmptnye sejuk..Smp je situ, kitorg jln2lah sekitar situ & bergambar berlatarbelakangkan bekas kawah gunung berapi..Bau sulfur kat tmpt ni mmg kuat..Menarik jugak tmpt ni sebab atas bukit & sejuk. Dah selesai kitorg patah blk ke central Bandung utk ke Pasar Baru..Pasar Baru ni mmg terkenal dgn harga yg murah utk kain, tudung, lace & mcm2 lagi..Kat sinilah kitrog spend byk gile masa pilih kain satin & lace utk wedding Ateen & Rizal termasuk Shifa. Lebih kurang 4 jam jugak kitorg berborong kat Pasar Baru ni, berjuta-juta Rupiah abis...hehe..

Dr Pasar Baru kitorg singgah ke Cibaduyut, area yg terkenal dgn sepatu (kasut)..Smp2 situ mmg sepanjang jln org jual kasut, sandle, capal, selipar etc..Tp malangnye xde yg menarik pun..Last2 kitorg pergi plak Plaza Istana..Actually aku yg nak g mall ni sbb nak tgk kedai Nike, kot2 ada jumpa kasut Nike yg murah..Dah alang2 kat situ kitorg dinner je terus. Kat situ, aku beli 2 pasang kasut tenis Fila, murah gile..Pastu aku beli frame gmbr sbb cantik & murah..Risau sbnrnya sbb 2 benda ni besar & berat, boleh ke x nak bw blk KL nnt..huhu..Then dah settle semua br kitorg blk hotel..kontrak dgn driver selama 12 jam pun dah abis..smp hotel around 9pm tu br kitorg nak checkin,awal pagi td bilik xboleh checkin lg so kitorg letak beg je kat lobby..Smp je bilik terus kong...

Pemandangan di Tangkuban Perahu (kawah gunung berapi)..Kat Pasar Baru xambik gmbr sbb busy shopping...hehe...

Day 3 (Jumaat, 9 Mei 2008)
Hari ni hari terakhir kitorg kat Bandung. Awal2 pagi kitorg bfast kat hotel (free bfast) then shopping kali terakhir kat Bandung. Kitorg kena blk hotel bfore 1 sbb checkout pkl 1pm. Kali ni kitorg jalin berasingan, ppuan pergi ke Pasar baru lagi utk beli apa yg xcukup..nak beli kain & tudunglah tu, tp aku kirim gak kat diorg utk beli tudung. Aku & Rizal plak pergi Jalan Gado & Jalan Riau (Martadinata) utk ke Factory Outlet lagi, beli apa2 lagi yg patut..Nak g Jln Riau naik angkot tp xtau mana nak stop..2 kali kitorg naik angkot baru smp jln tu..Sepanjang jalan tu kitorg masuk setiap Factory Outlet yg ada, malangnya xjumpa pun barang yg menarik..Actually jln ni "cross" dgn Jln Gado. So kitorg jln plak ke Jln Gado, ke Factory Outlet yg kitorg xpergi lagi. Time nilah baru aku borong byk skit brg utk aku, family & kawan2. Sebelum aku terlupa, kat Bandung (Indonesia umumnya) ramai org mencari nafkah dgn pelbagai cara & yg paling kiotrg kagumi ialah bermain gitar sebelah kereta or angkot yg tgh tersekat dlm jam..Lepas diorg nyanyi, org dlm kreta or angkot akan bg duit kat diorg including us..Yg aku kagum ialah diorg ni nyanyi lagi sedap dr penyanyi2 program realiti Malaysia..Tp mmg kesianlah dgn cara diorg ni cari nafkah, semua benda diorg sanggup buat utk mencari mata pencarian..huhu..

Tepat jam 1pm, kitorg smp kat hotel..Brg2 xkemas lagi ditambah dgn brg baru..Mmg susah hati betul bila kemas brg sbb byk sgt brg dibeli. Dahlah max AirAsia ni 15kg, aku rs brg aku dah lebih kot..Tp yg ppuan lagilah penuh gile beg, mcm nak meletup je beg..hehe..around 2pm kitrog checkout & kitorg akan ke Jakarta naik train. Train station dekat je dgn hotel, boleh jln kaki tp dgn brg yg byk tu,terpaksa naik teksi..Aku & Rizal jln kaki je ke station, pkl 210pm kitorg dah smp kat station. Train ke Jakarta jam 230pm, hrp2 diorg tu smptlah smp station b4 230pm. Tgu punya tgu, sms punya sms tp diorg xsmp2 gak. So kitorg terlepas train pkl 230pm..Terpaksalah naik train pkl 415pm. 235pm br gang ppuan ni smp. Sbb dah terlepas train so kitorg tgu jelah kat situ. Actually ada org offer kitorg naaik Innova utk ke Jakarta tp mhl sgt plak, so kitorg abaikan je, lgpun brg kitorg byk sgt, so naik Innova pun xselesa..huhu..Tepat pkl 415pm kitorg pun naik train ke Jakarta.. Perjalanan ambik masa lbh kurang 3jam. Train kitorg ambik yg paling mhl tp stil murah Rp 45,000 (RM15) je. Kerusinye sungguh luas & ada makanan disediakan, pastu dlm perjalanan dpt tgk pemandangan sawah & bukit bukau yg menarik. Tp byk masa aku tido je..hehe..

Lebih kurang pkl 715pm, kitorg pun smp kat Stesen Keretapi Gambir, Jakarta. Kat situ kitorg naik taxi ke Wisma Kuningan Graha Wisata. Actually hotel kat Bandung & Jakarta, kawan nofi yg tolong book kan..Kitorg ok kan je..Smp je wisma tu, kitrog agak terkejut sbb tmpt tu ala2 kompleks sukan remaja, so ramai sgt remaja2 & bilik plak mcm asrama..Sungguh horror sbnrnya keadaan kat situ..Tp Nurrin seriusly xboleh terima tmpt tu, tp aku xslhkan dia sbb mmg teruk pun keadaannye, nak sgt murah ambik kau..hehe...Masa tu jugak Nurrin call kawan dia utk carikan hotel yg berdekatan..Last2 dia dpt booking hotel 5 star, Hotel Maharadja. Kitorg cuak sbb hotel tu 5 kali ganda harga dr wisma & cash kitrog pun dah abis sbnrnya..Tp Nurrin ckp dia nak byrkan hotel..bak kata pepatah "rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari"..hehe..Mlm tu jugak kitorg pindah ke hotel baru..Actually jarak hotel dekat je tp sbb jam yg teruk bangat di jakarta, it tooks almost an hour utk smp ke hotel..huhu..Kat hotel kitorg lepak2 mkn maggi & tgk tv indon..Mlm tu kitrog tgk Indonesian Idol & Konsert di Denpasar..Menarik sekali sbb ada persembahan live dr Gigi, Andra & The Backbone, Dewi Dewi & artis2 lain..lainlah skit dr Malaysia nye..Pastu brlah tido..Penat maa..Lupa nak ckp, thanx a lot Nurrin sbb belanja hotel penginapan kitorg kat Jakarta..semoga murah rezeki...hehe..

Brownies kukus yg terkenal di Bandung, angkutan kota, Factory Outlet di Jln Gado, Hotel Kenangan & dlm keretapi ke Jakarta..

Day 4 (Sabtu, 10 Mei 2008)
Actually hari ni je kitorg ada utk jln2 kat Jakarta..So kena manfaatkan masa ni sebaik mungkin. After bfast kat hotel, kitorg tgu kawan Nurrin utk bw kitorg jln2 kat Jakarta. Ada 2 tempat utama yg kitorg nak pergi, Mangga 2 & Tanah Abang. Samabil2 tgu kawan Nurrin, kitorg singgahlah kejap kat bank sebelah hotel kot2 boleh kluarkan cash...kitrog semua dah kehabisan cash sbb terlebih shopping kat Bandung..hehe..Dgn ajaibnye, Nurrin boleh kluarkan cash guna ATM card Maybank dia..Actually kitrog dah try kat Bandung tp xboleh..Memandangkan boleh, so kitrog pinjamlah duit dr Nurrin dulu..Lebih Rp 3 juta Nurrin kluarkan utk dipinjamkan kat kitorg..hehe..tp seriusly bila dpt cash tu, semua tersenyum keriangan..hehe..ada cash so bolehlah shopping lagi..keke..Dlm 930am, kawan nurrin pun smp. Kitorg naik BusWay (sistem bas di Jakarta yg sungguh efisien, ala2 LRT kat KL). Kitorg naik BusWay utk ke Mangga 2. Lepas smp stesen yg terdekat, kitorg naik angkot plak ke Mangga 2. Kat Mangga 2 ni actually ada mcm2 benda, tp kebanyakannya barangan persiapan perkahwinan..So kat sini ada byk sgt barangan utk hantaran kawen, door gift, kedai kad kawen & mcm2 lg. Ada jugak kedai2 yg jual kasut & sandle ppuan dgn harga yg murah gile. Brooch, beg semua dijual murah kat sini..Byk jugak kitorg borong kat sini..huhu..

Around 2pm, kitorg nak teksi utk ke Tanah Abang plak..Actually aku yg beriya2 nak ke Tanah Abang ni sbb nak beli kain baju kebaya yg ada kerawang2 tu, actually ni antara brg utama aku nak beli kat Indonesia ni..hehe..Tanah Abang ni mmg terkenal dgn harga2 kain yg murah..Smp2 je agak tergamam sbb ramai gile org, jln nak masuk jam gile & kat pintu masuk mmg org dah duduk bersimpuh dgn kain2 diorg beli..Gile ramailah org kat sini..Aku diberitahu ada 12 tingkat semuanya utk membeli belah kain, tudung, langsir, telekung, kebaya, lace etc..Tp kitorg seriusly dah xlarat nak pergi semua lagipun kitorg just nak cr kebaya tu je..Kitorg servay kat 3 tingkat je & bila dah jumpa kedai yg termurah, kitorg lepak je kat kedai tu & borong byk gile dr kedai tu..hehe.. Akulah org paling byk beli..hehe..Dr Tanah Abang, kitrog naik bas plak ke EX Shopping Mall. Tujuan utama ke sini sbb Nurrin nak g Hard Rock Cafe Jakarta utk beli t-shirt..dah settle beli t-shirt, then dinner time..Kitorg dinner kat food court je,byk skit pilihan..Leaps dinner ingat nak blk dah, rupa2nya geng2 Nurrin ajak g Ambasador plak..shopping mall ni byk brg2 murah termasuk perfume, CD, DVD, beg, baju etc..Kat sinilah kitorg jumpa satu lagi factory outlet & kat sini lagi byk baju yg aku suka & of course murah gile..Lama jugak memilih baju, bukan utk aku je tp utk abang2 aku gak..Actually dah xde cash sbb dah abis dah beli kain td..Kali ni terpaksalah swipe kredit card..huhu...1/2 juta rupiah gak abis beli 5 t-shirt..huhu..Around 9pm br kitrog blk ke hotel & berpisah dgn kawan2 Indon Nurrin..Thanx a lot to them sbb bawa kitorg jln2 kat Jakarta yg sesak & besar ni..Ingat dah smp hotel, boleh tido dah..Tp aku, Shifa & Nurrin turun blk hotel utk ke pasar mlm tepi hotel..Actually aku nak beli stokin utk pakai dgn kasut blk esok..Terpaksalah pakai kasut baru sbb nak jimatkan ruang beg..Shifa & Nurrin plak beli DVD & MP3..Blk hotel makan maggi dulu sambil tgk TV, pastu tertido..Peant sgt maa..Terpaksa bgn awal esok pagi utk kemas brg...huhu..

Mangga 2, Tanah Abang, Hard Rock Cafe & geng2 Indonesia yg bw kitorg jln2 di Jakarta..

Day 5 (Ahad, 11 Mei 2008)
Awal2 pagi aku dah bangun & mandi utk kemas barang2 aku..Walaupun byk, tp berjaya gak aku susun2 brg aku tp dlm 3 beg..Aku dtg dgn 1 beg je, blk plak dgn 3 beg..huhu..Lepas bfast, kitorg naik taxi dlm pkl 930pm ke Soekarno-Hatta International Airport. Actually flight kitorg pkl 250pm tp terpaksa gerak awal sbb org ckp airport tu jauh n if jam teruk, it tooks almost 2 hours & mungkin boleh smp 4 jam if sumthing wrong happen kat hway (contohnya banjir mcm 2 hari lepas).Tp sedihnye setengah jam je kitrog dah smp kat airport..Gile down sbb semua ngantuk lagi, boleh je tido lg kat hotel..ada 4 jam lagi before bertolak so mmg xtau nak buat apa..Sdnly mcmne ntah Shifa ternmpk ada sorg ppuan ni tgh promote reflexology kat spa diorg..Kitorg pun tertarik sbb kaki kitrog mmg lenguh gile spjg kat Indonesia ni, lgpun xde benda nak buat kat airport ni..Akhirnya kitorg berlima sebulat suara ambik reflexology beserta massage tangan, leher, belakang. Tp seriusly murah gile utk spa yg cantik mcm tu, ~RM30 je sorang..Kitorg kat spa ni sejam, cukup lama utk buat kitorg tido dgn nyenyak..hehe..Tp mmg best sbb ni pengalaman pertama bg kitorg. Dr spa kitorg terus check-in luggage. Then masuk ke international departure & jln2 lagi kat duty free utk abiskan duit rupiah..aku beli fridge magnet je satu..Tepat 250pm, flight kitorg ke KL pun berlepas..Tamatlah sudah trip "buang duit" kat Indonesia ni...hehe..Perjalanan ke KL ambik masa 2 jam, 550pm kitorg dah smp kat LCCT..Welcome home!!!!

Barang2 hasil shopping, Soekarno-Hatta Airport Jakarta & dalam A320 baru..

P/S Smp je airport aku, Ateen & Rizal terus bergegas ke Seremban naik kreta Ateen. Actually hari ni hari perkahwinan Nazuha & Miha, my gud fren @ Seremban..Lagipun aku dah janji nak pergi so mlm pun mlm lah jugak smp rumah dia..hehe...yg penting aku dtg & dpt bg hadiah kat dia..Akhirnya misi berjaya gak..kekeke..Pastu aku & Rizal blk ke rumah masing2 naik ERL dr Salak Tinggi..M yg ambik aku kat KL Sentral & Rizal plak naik komuter ke Sg. Buloh..

8 comments:

rien said...

ye betul...osen shopping mengalahkan pompuan hehehe

inteq7 said...

aku super setuju!!!! haha..

Senn said...

Tp aku xshopping kain & lace berpuluh2 pasang mcm geng ppuan ni..Aku ni shopping skit2 & beli pun bukan utk aku sorg je tp utk mak,akak,akak ipar,abg,abg ipar,adik,makcik2,sedara mara,kawan2 & souvenir extra utk sapa2 yg menuntut..So tu yg byk tu..Tp ikutkan berat,yg ppuan nye lagi berat dr aku..kata org konon..haha.. : )

inteq7 said...

amboi... kitorang tulis 1 ayat je.. ko membebel sampai berbuih.. huhu...

Lina said...

hi senn.
bumped to this entry while surfing for percutian bandung. My fwens n i are planning to go there nx january. hope u don't mind if i copy this entry to e-mail to them. thanks for sharing the info and most of all the fun!
hehehhe.

khayranyfadzlyny said...

wa bestnya ke bandung...

Anonymous said...

vab банк
vab банк
[url=http://globalist.org.ua/?p=19244]vab банк[/url]
http://globalist.org.ua/?p=19244 - vab банк

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.