Thursday, May 3, 2012

Roadtrip to Melaka & Johor

Tarikh: 1-2 Mei 2012
Lokasi: Melaka and Johor Bahru
Member: Senn, Faridz, M & Izati

Road trip ni aku kategorikan sbg adhoc trip gak sbb aku plan 1 week before pergi..sbb baru perasan 1 Mei (Hari Pekerja) public holiday..so mula2 nk buat one day trip je sbb aku cuti sehari je..last2 rasa nk kena tdo smlm gak..M & Faridz mmg cuti 2 Mei and Izati plak nk apply cuti and aku plak xboleh cuti..last2 aku tukar kerja malam mgu ni..so boleh masuk kerja ptg..hehe..destination?kitorg plan nk buat trip jalan2 cari makan kat Melaka and Johor..kebetulan Lim & family ada kat Pasir Gudang, so boleh tumpang tdo..hehe..


Day 1 (Tuesday, 1 May 2012)
Awal2 pagi Izati dah dtg rumah and then kitorg p ambik Faridz..then bermula lah trip mkn2..Mula2 nk bfast dulu..mula2 nak mkn kat R & R Seremban last2 tukar g makan kat Seremban 2..mkn nasi lemak and lontong..yummy..then next destination kitorg masuk Melaka..actually xtau nk buat apa kat Melaka..plan nk makan asam pedas tp mcm kenyang lagi..last2 kitorg naik Melaka River Cruise dgn bayaran RM10/person..cruise ni ambik masa less than 45 minit..menarik jugaklah tp sekejap sgt..xde benda sgt nk tgk..dr situ kitorg ke Jonker Street, now known as Jalan Hang Jebat utk mkn cendol..kitorg mkn kat salah satu tempat paling famous kat sini iaitu Jonker Dessert 88, most popularly known as Jonker88.com.Mmg sedap sebab guna gula Melaka from Melaka...hehe..

    
Melaka River Cruise

Jonker Street, Melaka


Dari Melaka kitorg terus berangkat ke Johor Bahru..plan pertama ialah lunch..fikir punya fikir so kitorg decide nk mkn Beriani Gam paling famous kat JB..yg byk direcommend dlm website lah..hehe..tapi aku rasa biasa je..sbnrnya org ckp kat Segamat yg famous tp dah terlajak masuk JB nk buat mcmne..dr situ kitorg terus ke Johor Premium Outlet (JPO) sbb plan utama mmg nk tgk gak outlet ni best ke x..sesat2 jugak kitorg nk ke sini dr JB sbb xde signboard and dlm GPS xde lagi JPO ni..concept sama dgn Premium Outlet kat US, dah mmg dr US pun kan..tp nk ckp murah, mmg murah dr mall lah tp aku compare dgn US nye Premium Outlet mmglah mahal..hahaha..lagi mau compare..

 
Johor Premium Outlet (JPO)


Dari JPO, kitorg  singgah JB balik utk ke Danga Bay...xbest sgt today sbb hujan renyai2 so nk jln2 pun xbest..tp redah jelah hujan..Danga Bay or Teluk Danga is Malaysia's premier waterfront city and the largest recreational park in the city of Johor Bahru..sempatlah jugak ambik2 gmbr tp xlepak lama sbb hujan..tp mcm kosong je Danga Bay ni..ke sbb hujan and mmg xde org..xtaulah...dr Danga Bay kitorg nk melantak seafood plak kat Masai, Johor..Kitorg ke Restoran Todak (Orang Asli) @ Teluk Jawa, Masai utk mkn seafood..actually Lim pernah bawa aku mkn sini & mmg best..tu yg aku bawa diorg mkn sini..menu utama nk makan ketam sbnrnya..hehe..so smp2 je kitorg order Chilli Crab and Crab masak Garlic/Telur Asin..then Butter Prawn and sayur..byk jugak ketam kitorg makan kat sini..seriusly kenyang..harga? mmg berbaloi, xdelah mhl sgt..sorang dlm RM30 je..not bad...dr situ terus kitorg ke rumah Lim 2 Pasir Gudang..tgh mlm baru smp rumah Lim..sorry Lim.. :p


     
Danga Bay, Johor Bahru


 
Restoran Todak (Orang Asli), Teluk Jawa, Masai, Johor


Day 2 (Wednesday, 2 May 2012)
Awal2 pagi dah bgn sbb nk jumpa Lim before dia g kerja..sempat jugaklah main dgn my anak angkat, Micha..lama xjumpa..around 9am baru semua kitorg siap sedia utk bertolak balik..lepas lepak2 dgn Rem & Micha, kitorg pun bertolak balik..tp nk breakfast dulu makan Mee Rebus @ Restoran ZZ (ZZ Supt Tulang)..org ckp Mee Rebus belakang kubur or mee rebus belakang JKR..pernah pergi and mee rebus dia mmg sedap..kat situ ada otak-otak Kempas gak yg mmg terkenal..yg bestnye ada otak-otak ayam, seriusly sedap gile..kitorg mkn lebih 20 keping kot..haha..yummy..dr sini kitorg terus balik ke KL..xsempat nk singgah Melaka mkn asam pedas sbb aku takut terlewat g kerja..huhu...so sekian jelah roadtrip mkn2 kitorg ke N. Sembilan, Melaka and Johor Bahru..actually byk lagi tempat mkn tp maybe next time kot..perut pun bukan besar sgt nk mkn semua benda one go..haha..

 
With Marisa Kate Munai @ Micha..

  
Restoran ZZ (ZZ Sup Tulang) @ Johor Bahru.. 

4 comments:

Anonymous said...

I really wanted to type a simple

message to

[url=http://www.saclongchamppliagefr.org]longchamp sac[/url] thank you for all the precious concepts you are sharing here.[url=http://www.saclongchamppliagefr.org]sac longchamp pliage[/url] , My extensive

internet look up has now been honored with

professional points to exchange with

my

companions. I 'd

claim that

we website visitors are definitely lucky to

exist in a wonderful community with so many sac longchamp wonderful sac longchamp individuals with very beneficial

ideas. I feel extremely blessed to have discovered your webpage and look forward to

some more amazing minutes reading here.

Thanks a lot once again for everything.

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)